www.gminarybno.pl

Drukuj

Smaki Warmii, Mazur i Powiśla

Opublikowano 2011-10-18 08:41:52. Artykuł wyświetlono: 2359 razy.

Organizatorami szóstej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Uczestnikami konkursu są mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.

 

Eliminacje subregionalne konkursu odbędą się:

 

• 05.11.2011 r. – w Zespole Szkół im. Macieja Rataja nr 6 w Ełku, ul. M. Kajki 4

 

• 19.11.2011 r. – w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18

 

• 26.11.2011 r. – w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128.

 

Finał regionalny konkursu odbędzie się 03.12.2011 r. w Olsztynie, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, ul. Żołnierska 49.

 

Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:

 

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

 

Podkategorie:

 

a) Produkty i przetwory mięsne

 

b) Produkty i przetwory z ryb

 

c) Produkty mleczne

 

d) Miody

 

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

 

Podkategorie:

 

a) Przetwory owocowe

 

b) Przetwory warzywne

 

c) Produkty zbożowe

 

d) Wyroby cukiernicze

 

III. Napoje regionalne :

 

Podkategorie:

 

a) Napoje bezalkoholowe

 

b) Napoje alkoholowe

 

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

 

Potrawy będą oceniane w dwóch podkategoriach:

 

a) Przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły

 

b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.

 

Wypełnione karty zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami należy przesłać na jeden z podanych poniżej adresów z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” do 25.10.2011 r.

 

I. Osoby fizyczne

 

1) E-mail: europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl

 

2) fax: 089 535-48-43

 

3) Listownie: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Europe Direct Warmia i Mazury ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn

 

II. Przedsiębiorstwa i Szkoły

 

1) E-mail: bjz@warmia.mazury.pl

 

2) fax: 089 521-98-59

 

3) Listownie: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Polityki Jakości, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn

 

Do pobrania:

Regulamin konkursu

Karta zgłoszeniowa

 




 
zmień kontrast
powiększ tekst
pomniejsz tekst