www.gminarybno.pl

Drukuj

II Seminarium Naukowe w Rumianie

Opublikowano 2016-06-09 12:35:29. Artykuł wyświetlono: 588 razy.

„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Hipokrates.

Coraz częściej słyszy się, że nieprawidłowe odżywianie przyczynia się do epidemii chorób cywilizacyjnych, w tym między innymi otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, a nawet nowotworów.

W obecnych czasach ludzie borykają się z wieloma bardzo niebezpiecznymi chorobami wynikającymi z nieracjonalnego odżywiania, a eksperci biją na alarm, starając się przekonać jak największą liczbę osób do słów L.L. Pauling’a (laureata nagrody Nobla), iż „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra”, a „Losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania” (A. Brillat- Savarin). Temat zdrowego i odpowiedzialnego odżywiania staje się coraz istotniejszy, zważając na skutki i konsekwencje nieprawidłowych nawyków żywnościowych.

Dnia 30 maja w Szkole Podstawowej im. Ks. Jana Twardowskiego w Rumianie odbyło się II Seminarium Naukowe, któremu przewodniczyła idea: „ZDROWIE A PRZYSZŁOŚĆ CZŁOWIEKA”. Seminarium zostało zorganizowane w ramach dwóch międzynarodowych projektów „Jedzmy Odpowiedzialnie”, którego koordynatorką była p. Alicja Gontarz oraz „Zielona Flaga”, prowadzonego przez p. Iwonę Cybulską. Szkoła w Rumianie postanowiła zaszczepić już w jak najmłodszych dzieciach nawyki zdrowego odżywiania poprzez prelekcje, przedstawienia, konkursy plastyczne i wiedzowe oraz konkurencje sportowe.

Na początku Seminarium Naukowego odbyło się przedstawienie na podstawie wiersza Juliana Tuwima, pt. „Rzepka”, w którym role odgrywały dzieci z klasy 5- członkowie Eko-Komitetu. Kolejnym punktem programu były prelekcje zaproszonych gości. Szkoła miała zaszczyt gościć panią pedagog, która przedstawiła swoją pracę magisterską na temat stylu życia i zachowania sprzyjającym i zagrażającym zdrowiu, a także panią technolog żywności, która przedstawiła swoją autorską prezentację związaną z prawidłowym odżywianiem. Prezentację i wiele cennych informacji związanych z chorobami wynikającymi z nieprawidłowego stylu życia przedstawił doktor Joao Francisco Catenda Neto. Po prelekcjach odbyło się wręczenie nagród za konkurs plastyczny „Zdrowo się odżywiam- wiem, co jem”, po czym nastąpiła przerwa i zdrowy poczęstunek. W międzyczasie pani pielęgniarka obliczała chętnym osobom BMI. Ostatnim punktem programu były warsztaty naukowe z 6 różnymi konkurencjami wiedzowymi, a po nich konkurencje sportowe.

Uczestnictwo w programach pozwoliło min. na pozyskanie wielu materiałów edukacyjnych, zintegrowanie zespołów uczniowskich z całej społeczności lokalnej, a także na szukanie i realizację ciekawych inspiracji do podejmowania różnych działań w dziedzinie zdrowego odżywiania.

Autorzy tekstu: Alicja Gontarz i Iwona Cybulska




 
powiększ tekst
pomniejsz tekst
statystyka