Zdrowo jeść to zdrowo żyć - debata szkolna "Świadome zakupy i walory lokalnych produktów, drogą do zdrowego odżywiania".
20 marca 2013r. odbyła się w Zespole Szkół w Rybnie debata panelowa. Spotkanie było realizacją projektu "Lokalny ekorozwój". Wydarzenie wiązało się z przygotowaniem do XIX Sesji Sejmu Dzieci i Młodzieży. Naszym celem było poznanie opinii młodzieży na wyżej wymieniony temat i wypracowanie na ich podstawie wniosków. Moderatorami debaty byli uczniowie Gimnazjum im. Marii Skłodowskiej-Curie: Maria Licznerska i Wiktor Rozentalski. Przybyłych gości powitała pani dyrektor Magdalena Anczykowska.
Debata dotyczyła następujących zagadnień:
- Nawyki konsumenckie – czym kierujecie się przy nabywaniu towaru?
- Kim jest świadomy klient?
- Przydomowe ogródki warzywne i chów zwierząt – czy warto je zakładać?
- Jak oceniacie sposób odżywiania się młodych ludzi?
Uczestnikami debaty byli uczniowie zaproszonych szkół:
- Gimnazjum nr 1 w Działdowie
- Zespół Szkół nr 2 w Działdowie
- Gimnazjum w Księżym Dworze
- Zespół Szkół w Lubawie
- Zespół Szkół w Malinowie
- Niepubliczne Gimnazjum w Hartowcu
- Gimnazjum w Rybnie
- Liceum Ogólnokształcące w Rybnie
- Zasadnicza Szkoła Zawodowa z Rybnie.
Zaproszeni zostali także przedstawiciele okolicznych szkół podstawowych jako obserwatorzy z możliwością zabrania głosu. Przybyli uczniowie ze szkół w Koszelewach, Hartowcu, Rybnie i Rumianie. Poza uczestnikami naszą debatę uświetnili zaproszeni goście:
- Przewodniczący Rady Gminy w Rybnie - Pan Marian Ligman
- Wójt Gminy Rybno - Pan Edmund Ligman
- Radny Powiatu Działdowskiego i Leśnik z Nadleśnictwa Lidzbark - Pan Tomasz Węgrzynowski
- Dyrektor Welskiego Parku Krajobrazowego - Pan Krzysztof Główczyński
- Prezes Działdowskiego Centrum Edukacji Ekologicznej - Pani Urszula Cieślińska
- Przedstawiciel działdowskiego Sanepidu - Pani Jolanta Działek
- Przewodniczący Zarządu Ekologicznego Związku Gmin "Działdowszczyzna" - Pan Kazimierz Kordecki
- Studentki dietetyki na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim - Pani Agnieszka Anczykowska i Pani Joanna Suchocka
- Właściciel restauracji "Świtezianka" - Pani Maria Raczyńska
- Hodowca bydła i właściciel gospodarstwa ekologicznego - Pan Piotr Rydel
- Pielęgniarka szkolna - Pani Urszula Zawadzka
- Pani Jolanta Bielecka wraz z przedstawicielami Rady Rodziców przy Zespole Szkół w Rybnie
- Właścicielka Hotelu Welskiego w Ciborzu – Pani Bożena Szuwińska-Danielak.
Debacie przysłuchiwali się uczniowie naszego liceum. Oprawą graficzną naszej imprezy były plakaty na temat zdrowego żywienia i obrazy Giuseppe Archimbolda, których kopie wykonali nasi uczniowie. Elementem wyjściowym dyskusji były wyniki sondażu ulicznego przeprowadzonego wśród mieszkańców Gminy Rybno. Rozmowy z mieszkańcami połączono z promocją zdrowego żywienia w postaci podarowanych owoców.
Zasadniczą częścią spotkania była dyskusja drużyn uczniowskich na podane zagadnienia. Poszczególne części debaty były uatrakcyjniane wystąpieniami gości. Jako pierwszy zabrał głos pan Tomasz Węgrzynowski, który przybliżył wiedzę na temat zapomnianych a wartościowych dla diety roślin leśnych, takich jak orzeszki bukowe, daglezja, żurawina itp. Głos zabrali również: pan Piotr Rydel - właściciel ekologicznej hodowli krów. Pani Jolanta Działek, przedstawicielka Sanepidu, wraz z panią Urszulą Zawadzką, pielęgniarką szkolną, mówiły na temat świadomego żywienia od momentu urodzenia. Na temat prawidłowego odżywiania zabrały również głos studentki dietetyki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego: pani Agnieszka Anczykowska i pani Joanna Suchocka. Głos zabrał także Przewodniczący Rady Gminy - pan Marian Ligman oraz Kazimierz Kordecki - Przewodniczący Zarządu Ekologicznego Związku Gmin "Działdowszczyzna".
Naszą imprezę uświetniły występy grupy tanecznej realizującej program "Trzymaj formę", która prowadzona jest przez panią Hannę Bem. W czasie przerwy wszyscy mieli okazję skosztować smakołyków kuchni regionalnej przygotowanych przez panie z Rady Rodziców. Moderatorzy debaty wypracowali wnioski końcowe. Spotkanie zakończyła pani dyrektor Magdalena Anczykowska.
Wnioski wypracowane podczas debaty:
- Poszerzenie asortymentu sklepiku szkolnego o zestawy sałatek i surówek.
- Ustanowienie Pierwszego Dnia Wiosny Świętem Zdrowej Żywności.
- Pozyskanie środków finansowych na zakup lodówki niezbędnej do przechowywania zdrowej żywności w sklepiku.
- Zorganizowanie warsztatów dla uczniów na temat umiejętności czytania etykiet.
- Cykliczne audycje w radiowęźle promujące zdrowe odżywianie.
- Organizowanie dla uczniów wycieczek dydaktycznych w celu popularyzowania wiedzy o zapomnianych darach łąk i lasów.
- Wpisanie do szkolnego programu wychowawczego (dwa razy w semestrze) tzw. zdrowych godzin wychowawczych.
- Prezentowanie filmów edukacyjnych pokazujących proces produkcji żywności wysoko przetworzonej.
- Organizowanie konkursów promujących zdrowe odżywianie.
- Organizowanie spotkań uczniów z dietetykiem, lekarzem i pielęgniarką.
- Spotkania z osobami, które borykają się z chorobami wynikającymi ze złego odżywiania.
- Popularyzacja wiedzy na temat zdrowego odżywiania w gazetce szkolnej.
- Przeprowadzanie cyklicznych prelekcji dla rodziców na temat zdrowego odżywiania dzieci i dorosłych.
- Prowadzenie lokalnych kampanii zachęcających do wprowadzania pozytywnych zmian w zwyczajach żywieniowych (plakaty, ulotki, stoiska ze zdrową żywnością).
źródło: zsrybno.republika.pl