W dniu 31 października 2013 r. odbędzie się elekcja polskiej Królowej Mleka, odpowiednika instytucji, która jest szeroko znana w Niemczech, Austrii, Hiszpanii i USA.
Królowe Mleka są tam ustanawiane zarówno przez władze landów i regionów, jak i organizacje branżowe. Królowa Mleka jest z założenia symbolem, który uosabia zdrowie, a w efekcie urodę i intelekt dzięki właściwemu odżywianiu się.
Konkurs, niezwykle popularny u naszych zachodnich sąsiadów i w Stanach Zjednoczonych, polega na wyborze spośród zgłoszonych kandydatek KRÓLOWEJ MLEKA, która przez kolejny rok będzie promować nasze mleko podczas branżowych targów krajowych i zagranicznych oraz w mediach.
Zanim Jury wybierze Królową Mleka, w okresie 1.07. – 31.08. osoby zainteresowane tytułem Królowej będą nadsyłać swoje aplikacje przez stronę www.krolowamleka.pl, zakładka „Zgłoszenia”. Wszystkie instytucje zainteresowane współpracą otrzymają wsparcie w postaci plakatów i bannerów.
Celem Królowej Mleka jest popularyzacja wiedzy o właściwym odżywianiu się i stylu życia poprzez udział w pogadankach szkolnych, piknikach, festynach (m.in.: regionalnych i centralnych dniach mleka) oraz wystawach, targach poświęconych rolnictwu i żywności.
Królowa Mleka wywodzi się z rodziny hodowców bydła mlecznego lub uczy się/studiuje na kierunku związanym z produkcją i przetwórstwem mleka. Jest młodą kobietą w wieku 18–30 lat i posiada wiedzę na temat właściwego odżywiania się i związku produktów mleczarskich ze zdrowiem.
Królowa Mleka na gruncie polskim wspierana jest przez organizacje branżowe: Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny oraz Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych. Patronami Medialnymi są: telewizja TVR, magazyn Farmer (wraz z serwisami internetowymi: farmer.pl, gieldarolna.pl), magazyn Przegląd Mleczarski, Forum Mleczarskie (magazyny Forum Mleczarskie Handel, Forum Mleczarskie Biznes) wraz z serwisem forummleczarskie.pl. W dystrybucji informacji dla kandydatek pomagają pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (Wydział Nauk o Żywności), Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii) oraz Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach (Wydział Przyrodniczy UPH).