Szkolenie współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW). Zapraszamy na bezpłatne, jednodniowe szkolenie pn. „Przydatność odmian soi do uprawy w warunkach glebowo-klimatycznych na obszarze Polski i ich wykorzystanie w przetwórstwie paszowym” połączone w krótkim wyjazdem studyjnym do Wytwórni Pasz w Mszanowie.
Termin:
- 28 października 2024 r. - poniedziałek - (miejsce szkolenia: Świetlica Wiejska, Tylice 49 C)
lub
- 29 października 2024 r. - wtorek - (miejsce szkolenia restauracja uRoki Smaku, Bielice 22 A)
Program:
- 8.30 - 9.00 rejestracja uczestników
- 9.00 - 10.00 wykład - Wykorzystanie rodzimej soi do produkcji pasz: wymagania klimatyczne i glebowe, jakościowe i jej
ochrona, zasady agrotechniki. Soja jako cenna roślina przedplonowa, walory soi - 10.00 - 10.15 przerwa kawowa
- 10.15 - 11.15 wykład - Wymogi dla przetwórstwa soi, wymagania jakościowe, perspektywy/ możliwości współpracy
producentów z zakładami paszowymi - 11.15 - 12.15 wykład - Optymalizacja uprawy soi: wymagania klimatyczne i glebowe, jakościowe i jej ochrona, zasady
agrotechniki. Soja jako cenna roślina przedplonowa, walory soi - 12.15 - 12.45 wykład - Soja w Porejestrowym Doświadczalnictwie Odmianowym (PDO), w tym Listy odmian zalecanych do
uprawy na obszarze województw - 12.45 - 13.30 przerwa obiadowa (obiad wegetariański proszę zgłosić indywidualnie mailem)
- 13.30 - 15.30 wizyta studyjna w WYTWÓRNI PASZ W MSZANOWIE (adres: Mszanowo, ul. Podleśna 5) - dojazd zapewnia organizator
- Wręczenie certyfikatów i zakończenie szkolenia!
Uczestnikiem szkolenia może być:
- rolnik wówczas należy wpisać w formularz zgłoszeniowy numer identyfikacyjny
- domownik, małżonka rolnika lub młodego rolnika (jeśli nie posiada jeszcze nr ewidencyjnego) wówczas w formularzu należy wpisać adres gospodarstwa
- właściciel lasu wówczas w formularzu należy wpisać numer działki ewidencyjnej;
- osoby zatrudnione w gospodarstwie wówczas w formularzu należy wpisać numer ewidencyjny (jeśli jest nadany) lub adres gospodarstwa.
Szkolenie kończy się uzyskaniem certyfikatu!
Podczas szkolenia zapewniamy materiały szkoleniowe, pełne wyżywienie i przejazd autokarem do przetwórni pasz w Mszanowie i powrót do miejsca szkolenia.
ZAŁĄCZNIKI: