www.gminarybno.pl

Drukuj

Szkolenie dla rolników i ich rodzin

Opublikowano 2024-10-10 13:52:54. Artykuł wyświetlono: 139 razy.

Szkolenie współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW). Zapraszamy na bezpłatne, jednodniowe szkolenie pn. „Przydatność odmian soi do uprawy w warunkach glebowo-klimatycznych na obszarze Polski i ich wykorzystanie w przetwórstwie paszowym” połączone w krótkim wyjazdem studyjnym do Wytwórni Pasz w Mszanowie.

Termin:

  • 28 października 2024 r. - poniedziałek - (miejsce szkolenia: Świetlica Wiejska, Tylice 49 C)

lub

  • 29 października 2024 r. - wtorek - (miejsce szkolenia restauracja uRoki Smaku, Bielice 22 A)

Program:

  • 8.30 - 9.00 rejestracja uczestników
  • 9.00 - 10.00 wykład - Wykorzystanie rodzimej soi do produkcji pasz: wymagania klimatyczne i glebowe, jakościowe i jej
    ochrona, zasady agrotechniki. Soja jako cenna roślina przedplonowa, walory soi
  • 10.00 - 10.15 przerwa kawowa
  • 10.15 - 11.15 wykład - Wymogi dla przetwórstwa soi, wymagania jakościowe, perspektywy/ możliwości współpracy
    producentów z zakładami paszowymi
  • 11.15 - 12.15 wykład - Optymalizacja uprawy soi: wymagania klimatyczne i glebowe, jakościowe i jej ochrona, zasady
    agrotechniki. Soja jako cenna roślina przedplonowa, walory soi
  • 12.15 - 12.45 wykład - Soja w Porejestrowym Doświadczalnictwie Odmianowym (PDO), w tym Listy odmian zalecanych do
    uprawy na obszarze województw
  • 12.45 - 13.30 przerwa obiadowa (obiad wegetariański proszę zgłosić indywidualnie mailem)
  • 13.30 - 15.30 wizyta studyjna w WYTWÓRNI PASZ W MSZANOWIE (adres: Mszanowo, ul. Podleśna 5) - dojazd zapewnia organizator
  • Wręczenie certyfikatów i zakończenie szkolenia!

Uczestnikiem szkolenia może być:

  • rolnik wówczas należy wpisać w formularz zgłoszeniowy numer identyfikacyjny
  • domownik, małżonka rolnika lub młodego rolnika (jeśli nie posiada jeszcze nr ewidencyjnego) wówczas w formularzu należy wpisać adres gospodarstwa
  • właściciel lasu wówczas w formularzu należy wpisać numer działki ewidencyjnej;
  • osoby zatrudnione w gospodarstwie wówczas w formularzu należy wpisać numer ewidencyjny (jeśli jest nadany) lub adres gospodarstwa.

Szkolenie kończy się uzyskaniem certyfikatu!

Podczas szkolenia zapewniamy materiały szkoleniowe, pełne wyżywienie i przejazd autokarem do przetwórni pasz w Mszanowie i powrót do miejsca szkolenia.

ZAŁĄCZNIKI:




 
zmień kontrast
powiększ tekst
pomniejsz tekst