www.gminarybno.pl

Drukuj

Niespotykany gość w okolicach Truszczyn

Opublikowano 2018-10-03 15:35:13. Artykuł wyświetlono: 3051 razy.

Pierwszy raz w historii w okolicach Truszczyn zaobserwowano żubra. Zwierzę dostrzegł rolnik który uwiecznił go na fotografii.

Żubry to obecnie największe żyjące ssaki w Europie, samce osiągają ciężar ciała od 440 do 920 kg. a ich wysokość dochodzi do 188 cm. Samice ważą mniej ich waga waha się pomiędzy 320 a 640 kg. U obu płci występują rogi, które są krótkie i masywne, rosną przez całe życie nie są sezonowo zrzucane. Podczas ataku żubr uderza bokiem głowy wykorzystując rogi. Sierść jest gęsta o barwie brunatno-szarej z przodu dłuższa z tyłu krótsza, żubry w ciągu roku mają dwa rodzaje sierści letnią i zimową. Ogon ma długość od 60 do 80 cm zakończony tzw. pędzlem czyli kępką dłuższych i ciemniejszych włosów. Żubr ma dobry węch, który wykorzystuje podczas poszukiwania pokarmu, opieki nad potomstwem i w okresie rui.




 
powiększ tekst
pomniejsz tekst
statystyka