Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa po rocznej przerwie spowodowanej pandemią COVID-19 wznawia Konkurs Kulinarny „Bitwa Regionów" dla Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń, których statutowym celem jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
Konkurs zachęca Panie z kół i stowarzyszeń do sięgnięcia po przepisy historyczne charakterystyczne dla danego regionu ale również do przepisów swoich mam i babć. Obecni mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego to mieszanka wielu grup społecznych i narodowościowych, rodowitych Mazurów i Warmiaków oraz osób, które po wojnie przyjechały na Warmię i Mazury miedzy innymi z Kresów Wschodnich, Mazowsza, Małopolski i Wielkopolski. Dzięki temu kuchnia Warmii i Mazur to kulinarny tygiel przepisów lokalnych oraz całego obszaru II Rzeczypospolitej zmodyfikowanych o technologie i produkty, które gospodynie zastały na miejscu.
W ostatniej edycji konkursu w 2019 roku wzięły udział 784 Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski. Wysokie III miejsce w tym ogólnopolskim konkursie zajęło koło z naszego województwa „Luba" z Lubajn za „Iubę mazurską", czyli roladę ziemniaczaną z sosem kurkowym. Oprócz nagród najlepsze koła zostały zaproszone do Pałacu Prezydenckiego na osobiste spotkanie z Parą Prezydencką.
Obecna, już szósta edycja konkursu odbywać się będzie w zmienionej formule wymuszonej wymogami sanitarnymi. Formularze zgłoszeniowe i prace konkursowe koła będą przesyłać wyłącznie drogą elektroniczną poprzez wypełnienie formularza na stronie internetowej. Natomiast tegoroczna praca konkursowa obejmuje:
- przygotowanie opisu receptury i przepisu wykonania tradycyjnej potrawy regionalnej charakterystycznej dla regionu działania KGW (z wyłączeniem deserów);
- przygotowanie potrawy i wykonanie jej prezentacji w formie filmu wideo.
Więcej na http://bitwaregionow.pl/