www.gminarybno.pl

Drukuj

Konkurs 'Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy'

Opublikowano 2012-10-08 10:54:09. Artykuł wyświetlono: 2111 razy.

W tym roku, to już siódma edycja konkursu. Wszystkich miłośników kuchni regionalnej serdecznie zapraszamy do udziału. Uczestnikiem może być każdy mieszkaniec województwa, tj. osoba fizyczna, przedsiębiorca, szkoła oraz organizacja zrzeszająca osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.

Relację z przebiegu każdego konkursu będzie można obejrzeć w sieci, dzięki transmisji on-line, na stronie internetowej, www.warmia.mazury.pl.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich  województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Eliminacje subregionalne konkursu odbędą się:
•    10.11.2012 r.  - w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128,
•    17.11.2012 r. - w Zespole Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, ul. M. Kajki 4,
•    24.11.2012 r. - w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18.

Finał regionalny konkursu odbędzie się 08.12.2012 r. w Olsztynie, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, ul. Żołnierska 49.

Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategorie:
a)    Produkty i przetwory mięsne
b)    Produkty i przetwory z ryb
c)    Produkty i przetwory mleczarskie
d)    Miody

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami:
Podkategorie:
a)    Przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)
b)    Produkty zbożowe i cukiernicze

III. Regionalne napoje alkoholowe

Potrawy będą oceniane w dwóch podkategoriach:
a)    przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
b)    osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.
 
Wypełnione karty zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami należy przesłać na jeden z podanych poniżej adresów z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” do 18 października 2012 r.

I.    Osoby fizyczne:
     1)    E-mail: europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl
     2)    fax: 089 535-48-43
     3)    Listownie:
        Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza,
        Europe Direct Warmia i Mazury
        ul. Lubelska 43A
        10-410 Olsztyn

II.    Przedsiębiorstwa i Szkoły
      1)    E-mail: bjz@warmia.mazury.pl
      2)    fax: 089 521-98-59
      3)    Listownie:
          Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Polityki Jakości,
          ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn

Organizatorami konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” są: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.

Pliki do pobrania:

źródło: http://wrota.warmia.mazury.pl




 
zmień kontrast
powiększ tekst
pomniejsz tekst