W dniach 19-21 sierpnia 2019 r. w świetlicach wiejskich w Rumianie, Dębieniu i Truszczynach odbyły się warsztaty kulinarne promujące spożywanie produktów nabiałowych połączone z kreatywnymi zabawami, które zorganizowało Stowarzyszenie Dzieci Twardowskiego.
W poniedziałek w Rumianie dzieci lepiły i gotowały pierogi – później odbyła się degustacja!
W trakcie zajęć dzieci wzięły udział także w ciekawych eksperymentach, które poprowadziła Emilia Kirchhof. Podczas wtorkowych zajęć pod czujnym okiem Pani Małgorzaty Łady dzieci najpierw lepiły, a później piekły pyszne drożdżówki z serem i powidłami śliwkowymi. Uczestnicy zajęć mieli też okazję spróbować tradycyjnej zupy mlecznej – zacierek na mleku. Ostatni dzień zajęć uczestnicy projektu spędzili razem w świetlicy wiejskiej w Truszczynach gdzie dzieci przygotowały naleśniki z serem oraz oponki serowe. Mieli również okazję spróbować zsiadłego mleka.
Zajęcia zostały zorganizowane dzięki finansowemu wsparciu Lokalnej Grupy Działania - Ziemia Lubawska oraz pomocy lokalnych producentów mleka: Zofii i Mariana Granicy z Rybna, Agnieszki i Dawida Kozickich z Truszczyn, Teresy i Henryka Krawieckich z Rumiana oraz Zofii i Arkadiusza Wiśniewskich z Dębienia, którzy podzielili zaopatrzyli warsztaty w wiejskie mleko. - Podziękowania kierujemy również w stronę Ochotniczej Straży Pożarnej w Truszczynach i Pań w Kół Gospodyń Wiejskich z Dębienia, Rumiana i Truszczyn, które pomagały w przygotowywaniu dań.
Nadesłał: Sylwester Kasprowicz