Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej. W Toruniu w XVII wieku receptura pierników była najściślej strzeżoną tajemnicą. Dlatego też przed uczniami naszej szkoły otworzyliśmy możliwości poznania tej sztuki.
W okresie przedświątecznym od 11 do 19 grudnia uczniowie Szkoły Podstawowej im. ks. Jana Twardowskiego uczestniczą w warsztatach kulinarnych. Na straży kultywowania tradycji rodzinnych stoją państwo Agnieszka Prochal i Piotr Rydel, którzy wspierają szkołę w działaniach. Zakupili i wyposażyli warsztat pracy dla naszych uczniów.
Formuła Święta Piernika jest otwarta. Chcielibyśmy z tego cyklicznego szkolnego przedsięwzięcia zrobić wydarzenie nie tylko o charakterze szkolnym, ale także środowiskowym.
Pragniemy nawiązać współpracę z innymi placówkami dla wspólnego kultywowania tradycji.
Tekst i fot.: Hanna Kirchhof