www.gminarybno.pl

Drukuj

Informacja dotycząca produkcji mięsa na własny użytek

Opublikowano 2016-08-01 08:42:28. Artykuł wyświetlono: 1463 razy.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Działdowie informuje, że zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny zawarty w §4 ust. 2 pkt. 1 lit. f wskazuje, że uboju na użytek własny powinna dokonywać osoba  posiadająca odpowiednie kwalifikacje.

W oparciu o rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 września 2004 roku, w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt, może być to osoba, która ukończyła 18 lat, posiada wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe, odbyła szkolenie teoretyczne oraz trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym, pod stałym nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3-letni staż pracy na stanowisku ubojowym.

ZAŁĄCZNIKI:




 
zmień kontrast
powiększ tekst
pomniejsz tekst