Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza od 14 września 2012 roku przystąpiła do projektu finansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego pn. „Smaki Polskie – wieprzowina – polska tradycja”. Partnerami projektu są Krajowa Rada Izb Rolniczych oraz Agencja Rynku Rolnego.
Realizacja projektu podzielona została na województwa, którą w terenie zajmują się wojewódzkie izby rolnicze za pośrednictwem wybranych przez siebie Ambasadorów Regionalnych Projektu. Głównym celem Projektu jest utworzenie i rozpropagowanie profesjonalnego portalu internetowego, w którym każdy zainteresowany może znaleźć informacje m.in. o produkcji mięsa wieprzowego, rasach trzody chlewnej, stosowanych systemach jakości, a także porady dietetyczne i przepisy kulinarne.
Jednym z ważniejszych punktów realizowanego Projektu jest prowadzenie aktualnej bazy firm z podziałem na:
- przetwórców/dostawców (ubojnie, masarnie, małe i duże zakłady przetwórcze)
- sklepy
- restauracje, bary oraz małe punkty gastronomiczne
Podstawowym warunkiem kwalifikującym daną Firmę do wpisania do bazy portalu jest prowadzenie działalności związanej z ubojem, przetwarzaniem i sprzedażą mięsa wieprzowego.
Portal jest znakomitą formą reklamy prowadzonej działalności. Wystarczy wyrazić zgodę na umieszczenie na portalu wskazanych danych teleadresowych i po przekazaniu tej zgody (wzór oświadczenia w załączeniu) do Ambasadora Regionalnego Projektu, znajdą Państwo swoją Firmę na stronie www.wieprzopedia.pl.
Udział w Projekcie jest bezpłatny!
Jeśli są Państwo zainteresowani przyłączeniem się do Projektu, proszę skontaktować się ze swoim Ambasadorem Regionalnym Projektu - Anną Bućwiło 508-462-045 lub w siedzibie Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn, tel./fax 89 534-05-67.