Organizatorami szóstej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Uczestnikami konkursu są mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
Eliminacje subregionalne konkursu odbędą się:
• 05.11.2011 r. – w Zespole Szkół im. Macieja Rataja nr 6 w Ełku, ul. M. Kajki 4
• 19.11.2011 r. – w Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie, ul. Polska 18
• 26.11.2011 r. – w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, ul. Królewiecka 128.
Finał regionalny konkursu odbędzie się 03.12.2011 r. w Olsztynie, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych, ul. Żołnierska 49.
Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategorie:
a) Produkty i przetwory mięsne
b) Produkty i przetwory z ryb
c) Produkty mleczne
d) Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
Podkategorie:
a) Przetwory owocowe
b) Przetwory warzywne
c) Produkty zbożowe
d) Wyroby cukiernicze
III. Napoje regionalne :
Podkategorie:
a) Napoje bezalkoholowe
b) Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Potrawy będą oceniane w dwóch podkategoriach:
a) Przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły
b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.
Wypełnione karty zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami należy przesłać na jeden z podanych poniżej adresów z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” do 25.10.2011 r.
I. Osoby fizyczne
1) E-mail: europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl
2) fax: 089 535-48-43
3) Listownie: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Europe Direct Warmia i Mazury ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn
II. Przedsiębiorstwa i Szkoły
1) E-mail: bjz@warmia.mazury.pl
2) fax: 089 521-98-59
3) Listownie: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Polityki Jakości, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn
Do pobrania: